Årskurs 7 - kalender

måndag 28 september 2020

Källbrinks OS

 

Förberedelse - Källbrinksskolan

 

Vad?

Vi ska ha friluftsdag med inriktning på friidrott.

När?

Onsdagen 30/9. Hela dagen. Samling 08:00 på Källbrinks-IP.

Vem?

Hela skolan.

Hur?

Vi samlas klassvis på Källbrinks Idrottsplats kl. 08.00.

Du kommer att tävla i de grenar du har valt och tränat på den senaste

tiden påp  idrottslektionerna. När du tävlar hjälper du till att tjäna poäng

 till din klass. Alla poäng kommer att summeras ihop i slutet av dagen.

Den klass i respektive årskurs som får mest poäng vinner. 

 

Varför?

Syftet med dagen är att få röra på sig, få frisk luft och umgås med kompisar.

Under dagen kommer eleverna få träna på förmågan “Grovmotorik och rörelse”,

som är ett av idrottsämnets olika delar.

Jag?

Tänk på att kolla schemat för att se vilka grenar du ställt upp i och när dessa sker.

Är du osäker fråga gren-ansvariga lärare eller idrottslärarna. Tänk på att vara en schysst kompis, genom att peppa och heja när du själv inte tävlar. Se till att ta hand

om skräp genom att kasta i de papperskorgar som finns uppe på IP. Till sist - gör

ditt bästa och ha kul!

Denna arbetsvecka

    



Denna arbetsvecka

Svenska 8 A-E 

Novelltemat fortsätter med novelläsning, skrivövningar och även förberedelse inför att skriva en egen novell. 



Engelska

8A & 8D - Wings section 2: Health. 


No

Påbörjar arbete med ljus. Inledande små laborationer och därefter fokus på ljusets egenskaper och reflexer i t.ex. speglar. Nya begrepp ljuskälla, reflektera, ljusenergi, elektrisk energi, ljusstyrka, candela, lux, konkav och konvex, reflektionslagen med infallsvinkel och reflektionsvinkel.



So

8a, 8b och 8c:Vi börjar arbeta med amerikansk revolutionen. Vi läser texter, ser film och sammanfattar kunskaperna med hjälp av tankekartor. Texter och tankekartor finns i Classroom.

8d och 8e: Jobbar vidare med clio-texterna om amerikanska revolutionen som vi avslutar med ett kort clio-test på torsdagen.  


Spanska

Erika: Eleverna filmar sina bloggar denna vecka. På lektionerna kommer vi även att repetera regelbundna verb i nutid.

Carolina: Fokus på verbböjning i nutid och sådana verb som är användbara för att tala om sin fritid. Vi ser några avsnitt av “Mitt Madrid” där spanska ungdomar i högstadieåldern berättar om sin vardag. Till torsdag: böjning av ar-verb i presens (ändelser o, as, a, amos, áis, an) och er-verb i presens (ändelser o, es, e, emos, éis, en) 

Julia: Vi repeterar verb, aktiviteter och skolämnen. Till på torsdag ska eleverna repetera böjningen av -ar och -er-verb (se grammatikavsnittet bak i textboken).   



Tyska 

Vi går igenom perfekt grupp 4. Läxa till torsdag denna vecka. Vi arbetar vidare med ord för väder, kläder och aktiviteter.


Franska

Vi jobbar med att fråga efter vägen, imperativ och repeterar inför diagnosen v.41. Mer info finns under planeringstabellen i Classroom.



Idrott

På onsdag är det Källbrinks-OS. Det är en heldag på Källbrinks IP med klasstävlingar i friidrott. Mer information om denna dag finns på bloggen.  Veckan avslutas med teori om konditionsträning.

 

Bild

Vi arbetar med bild-pärmen, typsnitt, måleri och layout. Se mer info i Classroom!




Tx-Slöjd Hur trä man en symaskin. Hur man brodera med en symaskin. Prova att sy 5st olika broderistygn på symaskin.


TMslöjd- När planering, modell och kaplista är klart så följer vi kaplistan och sågar ut alla delar med bågfilen och filar dem jämna och fi

Information från SYV

 

Till elever och vårdnadshavare i åk 8.

Här kommer information kring kommande PRAO-samt regler och tips på hur du fixar egen praoplats.

Under vecka 6-7 8/2-19/2 2021 är det dags för åk 8 att vara ute på prao.

Jag har under förra veckan och kommer under kommande vecka informera alla elever om PRAO och vi har även gjort en uppgift/övning för att få tips på eventuella PRAO-platser.

Vad innebär PRAO

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering. På Källbrinksskolan är prao en del av skolans undervisning om arbetslivet. Under två veckor ska därför eleverna i åk 8 att genomföra prao ute på en arbetsplats. Praon är en möjlighet för eleven att få erfarenhet och kunskap om hur det fungerar på en arbetsplats och hur det kan vara inom ett visst yrke. Erfarenheten från prao kan ligga som grund inför framtida studie- och yrkesval.

 Som elev kommer du själv ansvara för att hitta en prao-plats som passar just dig och du bör redan nu börja fundera på vad du vill göra. När du har fått en prao-plats fyller du i blanketten ” praoavtal och riskbedömning” tillsammans med den ansvariga på arbetsplatsen. Dina föräldrar/vårdnadshavare ska också skriva på och sedan ska den tillbaks till mentor senast 18/12-20.

Inför PRAO

Tänk på vad du är intresserad av, nyfiken på?

Undersök ditt nätverk-folk i din omgivning, för att på så sätt finna en praoplats. Kolla med dina släktingar, vänner till familjen, dina kompisars föräldrar mm.

Du kan även söka praoplats via internet. Ett tips är att använda sig av www.allabolag.se. Du kan skriva t ex ”Huddinge” i sökrutan Sök sedan vidare under rutan ”avgränsa sökresultat” och sortera på bransch m m. Genom att använda sökmotorn kan du få hundratals förslag på företag som du kan ringa eller besöka.

Många företag vill att du som elev gör ett personligt besök på företaget och frågar om praoplats. Du kan även ringa de företag du är intresserad av att göra din prao hos. Då berättar du vem du är och varför du vill göra prao hos just dem. Se nedan hur du kan förbereda dig för att göra ett gott intryck.

 · Presentera dig: Vad du heter, vilken skola du går i och hur gammal du är

 · Berätta varför du tar kontakt: Du är intresserad av att göra prao på arbetsplatsen.

 · Fråga om de har möjlighet att ta emot dig som praoelev och berätta vilken period det gäller .

 · Berätta varför du är intresserad av att göra din prao hos just dem (arbetsgivare är endast       intresserade av att ta emot elever som visar intresse för arbetsuppgifterna).

 · Om arbetsplatsen inte kan ta emot dig – tacka för att de tog sig tid! Ring/besök sedan nästa företag på din lista.

· Om arbetsplatsen är villig att ta emot dig är det bra om ni tillsammans bestämmer när du kan komma förbi. Glöm inte att fylla i praoblanketten ”praoavtal och riskbedömning” tillsammans med arbetsplatsen.

· Kom ihåg att anteckna allt som bestäms så att du inte glömmer något (ex. kontaktperson/handledare.

Det går även bra att ha två olika praoplatser- men tänk på att då måste två olika praoavtal fyllas i.

Arbetsmiljö och hälsa

Arbetstiden följer normalt arbetsplatsens ordinarie verksamhet, men kan anpassas utifrån elevens praktiska förutsättningar med ca 6-8 tim./dag med lämpliga raster och pauser (minst 30 min rast för lunch.) Du får inte arbeta mellan kl. 20.00–06.00

Vissa arbetsuppgifter får minderåriga inte utföra. Se broschyr/länk för mer info

”Så får barn och unga arbeta” https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/broschyrer/sa-far-barn-och-ungdomar-arbeta-adi-043-broschyr/

 

Resor

Elever som har sin praoplats längre bort än 5km från hemmet har rätt till reseersättning i form av busskort. Är man i behov av busskort anmäls detta hos mentor senast 18/12 i samband med sista inlämningsdag för praoavtalen. Detta för att busskort ska hinnas beställas.

Lunch

Om man har sin PRAO-plats utanför Huddinge kommun har man rätt till matbidrag om 30kr/ dag. Detta utbetalas i efterhand till vårdnadshavares konto. För att få ersättning måste lappen ”Lunchersättning” vara påskriven av både handledare samt vårdnadshavare och lämnas senast två veckor efter avslutad PRAO till Studie- och yrkesvägledare på skolan.

Försäkring

Du är försäkrad genom skolan under praoperioden. Försäkringen gäller under arbetstid samt resväg till och från arbetsplatsen.

 Hälsodeklaration

De elever som kommer att arbeta inom sjukvården måste besöka skolsköterskan innan prao för att få en hälsodeklaration (ett intyg som arbetsgivaren kräver för att ta emot praoelever). Vill du PRAOa inom sjukvården , så kontakta mig SYV så fort som möjligt, då kan jag skicka förfrågan till sjukhus. (Det finns bara ett visst antal plaster och de går åt fort)

Frånvaro

Om du blir sjuk måste du meddela detta till både handledare på arbetsplatsen samt sjukanmäla dig till skolan.

I största möjliga mån kommer lärare eller studie- och yrkesvägledare att besöka PRAO-platsen. Detta meddelas i förväg. Är det något du är missnöjd med så är det viktigt att du pratar med handledare på PRAO-platsen eller meddelar skolan.

 

Med i detta utskick kommer praoavtalet med riskbedömning .Jag kommer att dela ut blanketterna såsom lunchintyg, omdöme mm till elever i god tid innan PRAO.

Alla blanketter och broschyrer som hänvisas till i informationen finns även att hämta kan hämtas via Källbrinksskolan hemsida under fliken PRAO alternativt hos SYV på skolan.

 

Stort lycka till med din PRAO!

Med vänliga hälsningar

Malin Kihlman Studie- och yrkesvägledare

fredag 18 september 2020

Nästa arbetsvecka

    



Nästa arbetsvecka

Svenska

8 A-E arbetar vidare med novelltemat. 



Engelska

B, C, D gör Gamla nationella provuppgifter åk 9, muntligt och skriftligt.

Grammar snack: comparative and superlative adjectives


Matte

Vi fortsätter med negativa tal och potenser. Repetera, repetera och repetera så att det verkligen fastnar. Vi kommer också börja med kvadratrötter. 


No

Vi avslutar våra bullerundersökningar med rapportskrivande där vi funderar på olika sätt att minska bullernivåer. Vi börjar arbeta med ljus och gör några inledande små laborationer och arbetar vidare med ljusets egenskaper. 


So

8a.8b. och 8c: Inlämning av text om kolonialismen måndag 21/9. Vi kommer under veckan arbeta med historisk källkritik och historiebruk. I slutet av veckan få eleverna en uppgift där de skall bedöma olika historiska källor som de lämnar in till Dan. Vi kommer om det blir tid över börja prata om amerikanska revolutionen.

8d och 8e Vi börjar med amerikanska revolutionen och förbereder oss för ett clio-test på det temat. Det gör vi genom film, genomgångar, cliotexter och övningar.


Spanska

Erika: Vi fortsätter på kap 2, men känner vi att vi börjar kunna skolämnen och fritidsord går vi vidare och börjar läsa kap 3.

Carolina: Arbete med kapitel 2 (schema, tider, skolämnen) Att kunna till torsdag: läsa texten med flyt på spanska, förstå allt samt kunna orden som hör till. Vi övar under lektionstid men repetition hemma befäster inlärningen ytterligare. Orden finns att öva på här

Julia: Vi arbetar med kapitel 2 som tar upp en vanlig dag samt tider och skolämnen. Att kunna till torsdag: fraser 2 Un día muy bueno på sid 73.



Tyska 

Vi går in på sista veckan av tema “Die Sommerferien”. Vi går igenom Perfekt grupp 3.


Franska

Vi jobbar med kapitel 1b Le rendez-vous, negationer, fråga efter vägen.



Idrott

Vi tränar friidrott inför Källbrinks-OS som arrangeras onsdag 30/9


 

Bild

Vi startar upp nästa uppgift "krumeluren". Mer info finns i Classroom.





Slöjd

Fortsätta med maskinbroderi övningar (lära 5st olika maskinbroderi stygn).

Trä & metall- Göra planering och jobba med modell i skala 1:1 och därefter skriva ner alla mått i en kaplista. När det är klart börjar vi med metallen.


Inför utvecklingssamtal

 

Hej!

Som ni alla vet närmar sig utvecklingssamtalen för åk 8 och  som ett led i skolans utvecklingsarbete har vi denna termin valt att använda oss av Unikum för dokumentation. Vi har dock haft vissa tekniska problem med inloggning och hoppas nu att detta ska vara löst. Det är nu dags för er vårdnadshavare att ta del av det förarbete eleverna har gjort i skolan. I Unikum har eleverna fyllt i något som kallas elevens utvärdering, där har eleven svarat på frågor om såväl trivsel som utmaningar i olika skolämnen.

 

Inför utvecklingssamtalet ska vårdnadshavare och elev tillsammans läsa igenom  elevens sociala och kunskapsmässiga utvärdering, så att underlaget kan genomarbetas på samtalet och mynna ut i mål för terminen. Om tekniken inte är med oss, är det ingen katastrof, vi löser detta på samtalet. Skicka gärna ett mail till mig om ni inte kommer in i Unikum.


Hälsningar 

Arbetslag Smaragd


fredag 11 september 2020

Mailadress till undervisande lärare i Smaragd ht20/vt21

 

Undervisande lärare Smaragd ht20/vt21

 

Dan Söderqvist  So, Idrott, Hälsa Dan.Soderqvist@huddinge.se

 

Stefan Andersson Speciallärare   Jan-Stefan.Andersson@huddinge.se

 

Melanie West  Textilslöjd  Melanie.Lindstrom-West@huddinge.se

 

Erika Boström Rengbrand  So, Spanska  Erika.Bostrom-Rengbrand@huddinge.se

 

Carolina Hernandez Svenska, Spanska  Carolina.Hernandez@huddinge.se

 

Fady Iskander  Matematik, Idrott, HälsaFady.Iskander@huddinge.se

 

Temilia Moberg  Engelska, Musik Temilia.Moberg@huddinge.se

 

Ingela Götz Källman  No Ingela.Gotz-Kallman@huddinge.se

 

Conny Lundgren Matematik, Teknik  Conny.Lundgren@huddinge.se

 

Camilla Derving  Hemkunskap Camilla.Derving@huddinge.se

 

Andreas Tungsiri Engelska Andreas.Tungsiri@huddinge.se

 

Agneta Lerjefelt Bild  Agneta.Lerjefelt@huddinge.se

 

Mattias Nilsson Trä- och metallslöjd Mattias.Nilsson@huddinge.se

 

Julia Davidsson Spanska   Julia.Davidsson@huddinge.se

 

Carola Mazur Tyska  Carola.Mazur@huddinge.se

 

Anki Wagner Franska Ann-Christine.Wagner@huddinge.se

Nästa arbetsvecka

 Svenska 8a-e

Novelltema- läsning av noveller, diskussion kring dessa, läsförståelsefrågor och skrivövningar. 



Engelska Zombie Apocalypse

Phase 2:

  • Discuss characters

  • Create a character

  • Wrap up phase 2

  • Evaluate

Phase 3:

  • Discuss safe houses

  • Describe your safe house

  • Wrap up phase 3

  • Evaluate


No

Vi avslutar arbetet om ljud med fokus på hörsel- och bullerskador. Hur kan man isolera bort ljud? Planerar, genomför och utvärderar en bullerundersökning och kommer med förslag på åtgärder.


Slöjd

Tx-slöjd; fortsätta med uppgiften 5st Fritt Broderi stygn.

Hur man brodera med symaskin?


So

8a.8b och 8c:  Redovisning av  kolonisationen. Du väljer att göra en muntlig eller skriftlig redovisning. Väljer du att  göra den muntligt gör du det i en grupp på ca 3-4 personer för Dan. Du kan även lämna in en ljudfil. Du som  skriver en text lämnar in den i Classroom.  Du skall utgå från det du skrivit i din resonemangsmall om kolonisationen. Texten/ljudfilen ska vara inlämnad senast fredag 18 september. Instruktioner finns i Classroom.


8d och 8e Ni presenterar muntligt om kolonialismen i grupper om 3-4 för Erika, ni kan även få möjlighet att spela in en ljudfil eller redovisa skriftligt. Under veckan jobbar ni även med källkritiksuppgiften som ska lämnas in skriftligt individuellt.



Spanska

Erika: Vi jobbar vidare med skoltid, fritid och verbböjning. Utifrån tårtdiagrammen och schemat ni ritat upp ska ni kunna beskriva en vanlig dag. Vi prövar också att beskriva en annan person genom “día de Carlos”-materialet. 

Carolina: Arbete med kapitel 2 Un día muy bueno Repetition av klockan, genomgång av skolämnen, öva på att berätta om en vanlig dag. 

Julia: Mera repetition! Till på torsdag ska eleverna kunna fraser 1 ¡Bienvenidos a Gracias! på sid 73 i textboken. Lyssna igenom kapiteltexten hemma.



Tyska 

Vi fortsätter att lära oss hur vi uttrycker oss i perfekt (har gjort). Vi arbetar med grupp 2 som dessutom är läxa till på torsdag. Materialet finns i Classroom.


Franska

Vi jobbar med Fenêtre ouverte s.17 och  påbörjar kap1b. Uppgift att kunna olika frågeord. I Classroom finns ett UR-klipp om frågeord, som eleverna jobbar med. 



Idrott

Vi tränar friidrott inför Källbrinks-OS.


MU

Halva klassen påbörjar “Hitten” i Soundtrap: de kopierar sin “en minut musik” till ett nytt projekt med formen intro, vers, refräng, vers, refräng, outro.

Halva klassen spelar låten “Smells like teen spirit” i gitarrgrupp eller keyboardgrupp (valfritt instrument).


måndag 7 september 2020

Brev från rektor

 

Hej!

Som vi alla vet är Covid-19 fortfarande igång och det är mycket viktigt att vi tillsammans fortsätter göra det vi kan för att förhindra smittspridning. Om elever uppvisar symtom på Covid är det således viktigt att de stannar hemma under sjukperioden och under två symtomfria dagar innan man återvänder till skolan.

Om du som vårdnadshavare befarar att det kan röra sig om Covid är det viktigt att genomföra test. Test kan man enkelt beställa via appen Alltid öppet – antingen åker man och testar sig, eller så får man test hemskickat.

Om någon bekräftas positiv för Covid är man enligt smittskyddslagen skyldig att medverka i smittspårning. Det innebär att människor man varit nära ska informeras. På skolan innebär det att de personer/grupper/klasser som man varit i nära kontakt med (inom två meters avstånd i minst 15 minuter) under den smittsamma perioden (24 timmar innan man fick symtom) ska informeras. Säg att man uppvisar symtom en tisdag – då ska alla man har varit i nära kontakt med under måndagen informeras om att någon i deras närhet bekräftats positiv. Självklart informerar man inte om vem det gäller, utan bara att någon har bekräftats positiv. Det är skolledningen som informerar berörda.

På Källbrink följer vi denna rutin:

·       Vårdnadshavare sjukanmäler elever enligt vanlig rutin.

·       Vårdnadshavare som beställer test till elever informerar biträdande rektor om detta och om resultat på provet, via mejl, telefonsamtal eller sms enligt nedan;

 

Opal (Diamant, Briljant och Juvel) och Safir (åk 7) – susanne.sedin@huddinge.se eller 08-53530617/070-1982226

 

Smaragd (åk 8) – carina.landegren-backstrom@huddinge.se eller 08-53530607/070-1982224

 

Rubin (åk9) – britt-marie.kulin@huddinge.se eller 08-53530608/070-1982225

 

·       Skolledningen går ut med information till berörda om en elev bekräftas positiv.

Vänligen

Elinor och alla medarbetare på Källbrink

Elinor Kennerö Tonner, rektor Källbrinksskolan

 

Denna arbetsvecka

    



Denna arbetsvecka

Svenska 

8 A och 8C Uppgift om skriftligt talspråk och därefter novelltema 

8BDE Novelltema 



Engelska

8AD -  Clio Zombie apocalypse

8B, 8C, 8E clio Zombie apocalypse, fortsättning fas 1:

  • Beskriva en zombie - presentera för liten grupp.

  • Sammanfatta fas 1 i arbetsområdet.

  • Utvärdera

Fas 2:

  • Diskutera fiktiv karaktär

  • Skapa fiktiv karaktär

  • Sammanfatta fas 2

  • Utvärdera


Matte

Vi kommer fortsätta med negativa tal och köra repetition på det som vi har lärt oss hittills. Det är de olika begreppen och hur vi räknar med addition, subtraktion, multiplikation och division av negativa tal. Vi kommer också börja räkna med potenser.

 

SO (8a-e)

 Vi börjar med ett nytt arbetsområde kolonialismen. Här diskuteras inte bara begrepp, orsaker och konsekvenser, samt begrepp. Detta är även ett relevant område att diskutera historiebruk, källkritik och utvecklingslinjer i ljuset av Black lives matter-rörelserna i storbritannien och USA. Prata gärna med era elever om detta hemma och försök se på händelserna ur olika perspektiv. Texter, powerpoints och arbetsuppgifter finns i Classroom.


No

Vi arbetar med fysik och ljud. Vi lär oss om ljudvågor, eko och ekolod, frekvens, Hertz, låga och höga toner, ljudstyrka, ultraljud och infraljud, örats delar, hörsel och hörselskador. Uppgifter i Classroom.


Spanska

Erika: Vi läser kap 2 i Gracias 8 Un día muy bueno. Det innefattar skolord, fritiden och att prata om sin dag. Vi frågar frågor om någons dag och pratar om favoritämnen i skolan.

Carolina: Kap 1 i Gracias 8 - läs igenom texten och repetera orden till torsdag. 

Julia: Vi arbetar med kap 1 i Gracias 8 och repeterar ord och fraser från åk 7.



Tyska 

Vi arbetar med temat “In den Sommerferien”. Vi arbetar med ord för aktiviteter, kläder och väder. Grammatik: Perfekt “har gjort”


Franska

Vi jobbar med kapitel 1a, transportmedel och verbet prendre.



Idrott

Vi kommer börja träna friidrott inför Källbrinks-OS som går av stapeln i slutet av september. Eleverna kommer att få träna och testa på längdhopp, höjdhopp, 80 m, 800 m, terränglöpning (3 km), kula, kast med liten boll och stafett.

 

Bild

Vi arbetar vidare med “Fortsättning på ansikte” - se kurs i Classroom.




Musik

  • Introducera arbetsområdet “Hitten” och kopiera “En minut musik” till ett nytt projekt med formen intro, vers, refräng, vers, refräng, outro.

  • Börja spela låten “Smells like teen spirit” i gitarrgrupp eller keyboardgrupp (valfritt instrument).


Tx slöjd

fortsätta med uppgiften 5st Fritt Broderi stygn

Tm-  Slöjd TM -slöjd : Arbeta med din idé, skissa, göra en modell, bestämma mått och material.


fredag 4 september 2020

Utvecklingssamtal

 Inom kort kommer ni att bli kallade till höstens utvecklingssamtal, mentorerna kommer att skicka ut mail med tider till er. Samtalen ligger måndagen 21/9, tisdagen 22/9 samt torsdagen den 24/9, samtliga dagar mellan 15:00-18:00

Vi kommer att genomföra dessa på skolan och upplägget kommer att vara som tidigare, det vill säga, eleverna förbereder och genomför samtalet och arbetslagets undervisande lärare finns tillgängliga. Dock måste vi begränsa deltagandet till en vårdnadshavare per elev, detta för att säkerställa att vi inte överskrider 50 st till antal.  

Vi ber er också att om ni, på er bokade tid, har sjukdomssymtom, även lindriga sådana, att inte komma till samtalet. Kontakta då mentor för att boka annan tid. 


Väl mött!

Arbetslag Smaragd

torsdag 3 september 2020

Information från fältassistenterna i Huddinge

Älskade förbannade tonåring!

Älskade förbannade tonåring är en föräldragrupp
 där man träffas vid fyra tillfällen och vänder sig 
till alla föräldrar med barn som snart kommer in
 i tonåren eller som redan är i tonåren. 

 Under tonårstiden är föräldrarna viktigare än någonsin. 
Tonårstiden är en period då man kan fördjupa 
och stärka relationen med sitt barn. 

Hur hanterar du att din tonåring inte längre pratar 
med dig, inte hjälper till hemma, bråkar med syskon 
eller vill mest vara med kamrater?

De 4 träffarna syftar till att stärka relationen mellan
dig och din tonåring. 

Älskade förbannade tonåring kommer starta hösten 
2020 i Huddinge Centrum. 

 Intresseanmälan skickas till faltsekreterarna@hudding